Inflation och Deflation, penningpolitik
- hannisw
- 21 juni 2016
- 2 min läsning
Inflation, Deflation, penningpolitik, riksbanken (centralbanken)
Jag ska försöka göra en enkel förklaring på hur jag tolkar allt och tänker kring detta för ibland blir man snurrig själv över allt detta.
Inflation är något som Sverige strävar efter, även kallad penningpolitik. Den strävar riksbanken att ha till 2 % per år. Okej bra, vad menas med det?

Jo inflation betyder att pengarna minskar i värde för oss konsumenter. Om vi ser till tuggumi som vi yngre och säker fler kan relatera till så kosta den 50 öre förr. Nu kostar ett tuggumi cirka 2 kr. Det har med inflation att göra.
Alltså, jag får mindre saker för samma mängd pengar.
För att mäta inflationen så görs en undersökning varje år på olika konsumentvaror som väljs ut, jag vet inte hur många.. Då ser man om priset har ökat eller inte och vi får ett snitt på KPI (KonsumentPrisIndex). Idag ligger KPI på 0,6% och vi strävar alltså efter 2%. Vi har fortfarande inflation.
Ett tag sedan låg KPI på -% vilket betyder deflation. Det betyder att priserna minskat och vi får mer varor för lika mängd pengar vi fick förra året om det var inflation då.
Hur styr vi detta. hur når vi hälsosamma 2% inflation?
Riksbanken eller centralbanken som den också heter styr våra räntor till banken. Är du en vuxen så har du säker inte haft råd att köpa din bostadsrättlägenhet eller bilen, då får vi låna pengar av en bank och får ränta på lånet.
I dessa tider då riksbanken strävar efter högre inflation så går bankerna med på mindre ränta så att vi konsumenter ska låna pengar så att varor blir mer eftertraktad så KPI ökar.
Skulle vi rent teoretiskt ha en hög inflation så kommer räntorna skjuta i taket för att bromsa oss konsumenter från köp och sänka penningpolitiken så. Rent grovt fungerar inflationen så
Commenti