top of page
Sök

Tror på fortsatt nedgång 2016. Kan det stämma?

  • hannisw
  • 6 jan. 2016
  • 2 min läsning

Många proffs (analytiker) är kritiska till ett bra börs i närtid. Självklart läser jag som många andra DI.se och andra sidor där många är skeptiska till börsen utveckling just nu. Förra året gick börsen inte så bra. Det finns tro att den fallande trenden kan fortsätta och genom att många läser så tror jag folk blir rädd och säljer också... Börspsykologin kommer in.

En lång bra trend har brytits och det tär på småsparare som blir rädd.

Rubrikerna på alla sidor där du kan läsa om börsen är dystra och nedåt. Dels därför tror jag på nedgång

Jag väljer att inte följa mitt excelblad nu och alla dess rekommendationer på ett tag förens det ljusnat till på börsen. Går mer på magkänslan nu istället i mer riskfylda papper.

Dessa var mina egna tankar om framtiden :)

Har kollat in och gått tillbaka till 1996 och till idag. då har börsen sätt ut såhär. För att göra inlägget intressant så har jag försökt analysera uppgång och nedgång. Som det ser ut rent historiskt så har uppgången blivit längre sätt till åren på OMXS30 och nedgångarna kortare.

Kan detta vara en trend att börsen är påväg nedåt?

Tidigare börskaptiel där börsen fallit:

År 2000 börskrach var IT bubblan.

Media haussade upp IT bolagen otroligt mycket denna tid, de hade en massa spännande saker pågång och folk köpte det. Värderingarna på bolagen blev skyhöga snabbt genom att alla köpte medias innehåll, börsen gick otroligt bra så varför inte vara med på tåget? Det börja egentligen med att ett av de stora bolagen (Boo.com) gick i konkurs tidigt år 2000. Många IT-bolag levde på nyemissioner från aktieägarna för att få in kapital, det var klart man var med för utvecklingen, det gick ju trots allt så bra. När Boo.com gick i konkurs vart spararna osäkra och det vart svårt att få tag på pengar för bolagen, detta ledde till att många bolag fick säga upp anställda.

Många såg detta som oroväckande och många stora och småsparare sålde av för att rädda sina pengar.

Den 7e Mars 2000 gick det riktiga startskottet. Ericsson som då många ansåg vara ett IT-bolag föll närmare 30% på några timmar.

Det tog världen att komma tillbaka till samma topp som vi hade 2000 cirka 7-8 år.

År 2007-8 Finanskrisen (Finansbubbland med bostadlån, USA).

Finanskrisen startade eller som visa säger, finansbubblan sprack 2007-2008 först i USA och spred sig till slut globalt mitten/början på 2008.

USA hade lånat ut pengar i 25 års tid till personer som egentligen inte hade råd att betala pengarna de lånat. Många hade inget jobb eller inkomst. Alla hade den amerikanska drömmen, att ha ett eget hus. Bankerna ansågs dessa som säkra investeringar... Bostadpriserna var skyhöga.

Detta slag av lån började kallas "toxic loans"(giftiga/fördömda lån).

Trots att Sverige hade erfarenhet av en finanskris 1990-1994 så påverkades hela världen av denna oro och börsen sjönk.

Finansbubblan tog så hårt att länder riskerade och var nära national konkurs (Island, Spanien). Mest känt för min del och fler antar jag är Greklands finansiella problem som fortfarande pågår. Detta hotade även Europasamarbetet till slut.

OMXS30 sjönk med 58 % 2008 då bubbland sprack

Blir 2016 ett kapitel? .... Mindre eller större rekyl?

Nu är detta speakulationer från mig

mvh hannisw

 
 
 

Comments


Recent Posts
bottom of page